H. HOGENDOORN

 

In de nacht van Woensdag 31 Augustus op Donderdag 1 Sep­tember 1955 overleed in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht br. H. Hogendoorn, voorganger van de kleine kerk van St. Jans­klooster, tevens gerechtigd om naar art. 3 D.K.O. een stichtelijk woord te spreken in de kerken van de classis Zwolle.

Hendrik Hogendoorn werd 17 Juni 1901 te Wilnis geboren. De begeerte om predikant te worden leefde zeer jong in hem. Ten­gevolge van het sterven van zijn vader — Hendrik was toen nog maar 8 jaar — durfde hij met deze begeerte niet voor de dag te komen.
Op 26-jarige leeftijd, toen zijn moeder in Doorn ging wonen werd de boerderij verwisseld voor het Gymnasium te Utrecht. Na 4 jaar werd de studie voortgezet aan de zendingsschool te Oegstgeest.
Van 12 November 1933 tot 24 Juni 1934 diende hij de Ned. Herv. Kerk te Vollenhove als hulppredi­ker. Strijd en moeilijkheden, ten­gevolge van de plaatselijke situatie in de Ned. Herv. kerk waren oor­zaak dat een afzonderlijke evan-geliesatiepost gesticht werd te St. Jansklooster. 19 Mei 1935 werd het werk daar begonnen. De landelijke situatie der Hervormde Kerk hield hoofd en hart be­zig. Na een lang proces werd begin 1952 het besluit genomen de­finitief te breken met de Hervormde Kerk en over te gaan naar de Chr. Geref. Kerken. Het bestuur van de plaatselijke evange­lisatie en vele leden gingen met br. Hogendoorn mee. Het was een rijk uur, toen de gemeente werd geïnstitueerd en vroegere bestuursleden bevestigd werden als ambtsdragers w.o. br. Hogen­doorn zelf.
Aan br. Hogendoorn werd verlof gegeven een stichtelijk woord te spreken in eigen gemeente. Nadat hij een jaar lang onderwijs had gehad van verschillende predikanten werd dit verlof uitge­breid tot heel de classis Zwolle.

Met idealen bleef onze broeder vervuld. De Heere heeft er een streep door gehaald. De Koning der Kerk heeft Zijn plan met ieder ook van Zijn ambtsdragers. Op Maandag 5 September werd hij begraven op het eenvoudige kerkhof van Heetveld midden in het Noord-Overijselse land. De rouwdienst werd geleid door br. G. Visser van Emmeloord, collega en vriend van br. Hogendoorn.

Op het graf werd het woord gevoerd door een jeugdvriend van de overledene, Ds. Doornenbal van Oene, Ds. Ponstein van Hasselt en dhr. Gaasbeek, godsdienstonderwijzer te Veenendaal.

Ook wie zijn levensidealen niet bereikt, kan toch Gods roeping volbracht hebben, en niet tevergeefs geleefd hebben.

In dat licht zien we het leven en sterven van Hendrik Hogen­doorn, die in menig opzicht strijd en teleurstelling in zijn leven geboekt heeft.

J. H. Velema.